gyare.png

 

 

 

 societas_hu.png


Földprivatizáció: magántulajdonú földeket is elárvereztek?(+videó)

Folyatódik a kótyavetye. Tovább privatizálja az állam a magyar termőföldeket. Ezúttal Somogyban folytatódott a szabad ... maradjunk annyiban kereskedés.

Soha eddiginél nem volt botrányosabb az ügy. 11 gazda jelent meg az árverésen és dokumentumokkal próbálták igazolni, hogy az eladásra kínált föld, nem az állam tulajdona, hanem az övék.



A gazdák azt is elmondták, hogy 6 éve az állam nem képes bejegyezni a tulajdon jogukat a területre. Az eset lehet nem példa nélküli, nekem is van az ismerősi körömben olyan, aki a termőföld tulajdonával hasonló helyzetbe került.

Persze, neki nem akarja (még) elárverezni az állam a földjét.

Azért az, milyen egy szép helyzet, hogy a hivatal nem végzi el a feladatát, majd az állam jön és eladja a tulajdonod?

Szerencsére, sikertelen volt az árverés. Éppen ezért a gazdák a média bevonásával világossá tették, hogy ez a föld az ő tulajdonuk és birtokuk. Ami jogi szempontból sem lehet később mindegy.

Az állami termőföld eladása bűn. Azért, mert olyan javakról van szó, ami nem pótolható. Egyszerű ez, sehogy sem lesz több föld. Családokat is tönkretehet, sőt tett is a termőföld használat átalakítása. Mit kezdjen egy olyan család, aki az elmúlt 30 évben azt a földet művelte és most el veszik tőle?

Most, hol van a jobboldali értelmiség? Miért nem tiltakozik, hogy a nemzeti vagyonunkat, az anyaföldet kótyavetyélik el? Hogy tönkre teszik a vidéket és a mezőgazdaságot?

A földprivatizáció a jobboldal saját 25 évének és értékrendjének az arcon köpése. Hányszor mondták, hogy a magyar föld nem eladó? Most meg épp ők csinálják...

Persze, az MSZP most is ott van és igyekszik képviselni a gazdák érdekeit. Számomra egész szimpatikus javaslat is megfogalmazódott a párt környékén: Szerintük, a decentralizáció jegyében a földbérleti pályázatokat valamely módon önkormányzatok hatáskörébe kell utalni.

Tényleg, helyes lenne ha nem Pesten döntenének egy falú sorsáról, hogyha van annak a falunak választott vezetői!

No, de ha eladják a földet, akkor senki sem fog tudni dönteni. Lesz, akié lesz. Kié is lesz? No vajon?

Ha tetszett az írásunk kövess minket Facebookon is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://societas.blog.hu/api/trackback/id/tr158158202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabadság elvtársak! 2015.12.12. 10:02:22

Az biztos, hogy ez nonszensz az állam részéről. DE! Lehet ezen most rugózni, azonban akkor amikor a "gengszter " váltás után, a kárpótlásnak csúfolt történettel, az emberek több mint a felét kisemmizték a jogosan vissza várt területükből,, hol volt a baloldal? Megmondom én! Azok között akik ezt végrehajtották. Az a Suchman aki akkor a vezetője volt a hivatalnak, hogyan jutott hatalmas területekhez, amikor nekik a háztájin kívül egy talpalatnyi földjük sem volt?
Először önkritikát kéne gyakorolni, azután lehet vádaskodni. Nehogy azt higgyétek, hogy mi semmit nem tudunk. Nem tetszik ez a módszer sem a FIDESZ részéről, de nem nem tetszett az MSZP módszere sem. Ők akkor a kárpótlási jegyekkel disznólkodtak. Úgy szereztek meg földterületeket. Úgy hogy ló....t mindegyiknek! Ti is ezt csináltátok annak idején. Pofátlan pártok!

balközép 2015.12.12. 10:18:32

@szabadság elvtársak!:

MTI Archívum segít bebizonyítani, hogy az MSZP akkor is tette a dolgát és volt elképzelése erre. Sajnos, nem mondasz valót!

szabadság elvtársak! 2015.12.12. 11:05:51

@balközép:
Archívum! Na ne röhögtess! " Az MSZP akkor is tette a dolgát".DDDDD.Igen tette! Na figyelj haver! Nekem a Gyurcsány elég közeli rokonságomhoz tartozik. A sógorom függetlenített pártitkár volt. Ha te nekem tudsz különlegeset mondani akkor kösd fel a gatyát! Lehet hogy van aki beveszi de én nem.

csak egy néző 2015.12.12. 11:17:55

A föld azé, akinek a fidesz elígéri.
A parasztnak pedig kuss van.

dr kíváncsivagyok 2015.12.12. 11:20:48

@szabadság elvtársak!:
Orvbán nem rokonod ?
Mert akkor teljes lenne ...

dr kíváncsivagyok 2015.12.12. 11:22:31

Ezer éve nem csináltak ilyen eroszakos tulajdon-átrendezést , mint most a Fidesz...
Mindezt korruptan , nyíltan , ellenállás nélkul...

vadi3 2015.12.12. 11:51:55

@szabadság elvtársak!: Aha, mint amikor két óvodás veszekszik. Az én apukámnak akkor is nagyobb autója.... akármilye van!
Le kéne esni már arról, hogy mi volt akkor amikor. Loptak akkor is, de most most van. Azért mert AKKOR loptak most már nem kéne, hogy ezzel takargathassák magukat, és Neked se kéne asszisztálni és ötleteket adni.
A sógorod függetlenített pártitkár volt? Pontosan tudod, hogy hogyan mentek a dolgok? Nem vagy kint a Parlament előtt tüntetni, hogy azok a dolgok meg ne ismétlődhessenek? Nincs Neked érdeked abban, hogy a dolgok megint úgy menjenek?

Conchobar 2015.12.12. 11:57:52

"Szerintük, a decentralizáció jegyében a földbérleti pályázatokat valamely módon önkormányzatok hatáskörébe kell utalni" - Eben gubát cserélni? Jó esetben a helyi kiskirály kezébe adná a földet, a régió kiskirálya helyett. Rossz esetben meg a kettő egy és ugyanaz

consul 2015.12.12. 14:34:43

@balközép: No igen! A földkiadás úgy zajlott, hogy rábízták a TSZ vezetőire. Ők meg elgondolkodtak: ha kiadjuk a földet, akkor nekünk nem lesz hol gazdálkodni. Nosza, adjuk ki úgy a földeket - ha már törvény kötelez erre minket -, hogy azon az új tulajdonos ne tudjon gazdálkodni. Így történt, hogy nem egy tagban, hanem elaprózva több darabban adták ki a földeket a részarány jogosultaknak, akik tényleg nem tudtak a kis táblákkal mit kezdeni, hanem kénytelenek voltak haszonbérbe adni azt a TSZ-nek (vagy a TSZ-ből az elnök által kilopott eszközökből alapított Kft-nek). Ezt tetézte a szoci kormány 1995-ben azzal, hogy azt is megengedte, hogy ne egyenként adják ki a földeket, hanem osztatlan közösbe kerülve, azaz pl. 200 jogosult együtt megkapott egy 500 hektáros táblát, hogy nesztek itt van, osszátok szét magatoknak. Persze 200 ember soha nem fog tudni megegyezni, ezt ők is látták előre, nekik sem maradt más választás, mint haszonbérbe adni a földet a TSZ-nek.
Szóval szépen tette a dolgát az MSZP...

csepke 2015.12.12. 15:52:22

ki van véreztetve ez az ország. anyagilag, mentálisan, mindenhogyan, már tényleg csak a föld van, amit épp most húznak ki a lábunk alól

balközép 2015.12.12. 17:25:33

@szabadság elvtársak!:

abban egyetértek, hogy az ember nem tudja megválogatni a rokonait. Gratulálok a sógornak, hogy függetlenített pártitkár volt, bármi is legyen az.

Azért mert régen volt, de 1990 és 1994 között köztudott, hogy nem az MSZP irányította ezt az országot. A kárpótlás pedig ebben az időszakban volt, az MSZP akkor is azt elhibázottnak tartotta.

Bár, lehet, hogy Gyurcsány a rokonod, de az is tény, hogy akkor nem tartozott az MSZP vezető politikusainak táborába, bár ha ennyire negatívan látja az MSZP 1990-1994 közötti szerepvállalását, akkor miért csatlakozott 2002 után az MSZP-hez?

kelemen lászló 2015.12.12. 18:07:02

"Ha a kezed tiéd, hát mièrt nem tiéd mit formálsz vele?"
süti beállítások módosítása