gyare.png

 

 

 

 societas_hu.png


Magyarországon rosszabb a fiatalok helyzete, mint Romániában

Az, hogy Szlovákia már réges-rég elhagyta Magyarországot nem újdonság. Sőt, a jó tót atyafiak fővárosi régiója, Pozsony Bécset is maga mögé utasítja a statisztikában. Vagy a Csehország fővárosi régiója jobban prosperál, mint Stockholm. Közben Budapest és Magyarország a rangsorok végére kezd lecsúszni.

Egyes elemzők folyamatosan jelzik, hogy már-már Románia is kezd minket lehagyni. Románia. Jó. Az hagyján. De, hogy szegénységi mutatóban?? Érted, szegénységi mutatóba lenyom minket Románia. Az szép.

Mindenki nyugodjon meg, a magyar reformok működnek, és csak és kizárólag a fiatalok szegénységi mutatójában előztek be minket. Romániában könnyebb fiatalnak lenni.

dolgozoi_szegenyseg_fiatalok.jpg

Az EUROStat adatai alapján a NOL készítette a fenti infografikát. Melyről leolvasható, hogy a teljes lakosság tekintetében még nem előzött meg minket Románia, de közel járunk. Amiben jobban állunk az, az időskori szegénység. Bár ha az EU átlaghoz viszonyítunk és nem Romániához, akkor ott is egy közel 10 százalékpont a lemaradás. De, bezzeg Szlovákiában jobb idősnek lenni, mint Magyarországon, mert még az EU átlagot (!!) is verik.

Ami viszont hiper gáz, az a pályaválasztók, a 18 éven aluliak szegénységi rátája. Itt előz be minket Románia. Magyarország az EU átlagtól 30 százalékponttal van elmaradva. Nagyon nagy probléma ez.

Oké, de miért is nagy gond ez?

Hát nem azért, mert nincs pénzük a skacoknak fesztiválra járni vagy bulizni. Jó, az se jó, de nyilván nem ez a fő indok. Röviden és tömören: mert ez konzerválja a társadalmi és regionális különbségeket és versenyhátrányt eredményez a generációk között. Na most akkor ezt magyarul.

Ha tetszik, ha nem, ahhoz, hogy valaki tovább tudjon tanulni nem csak tehetség kell, hanem  pénz is. Az ifjúsági kutatások alátámasztják ezt az állítást. Egy szegényebb család gyermeke rosszabb eséllyel kerül be egyetemre. De ahol a legdurvább továbbtanulási esélyhátrányt jelenti a szegénység, az a kisvárosi és falusias környezetben élő fiatalok köre. Logikus ez, hiszen falun és a kisvárosok zömében nincsen egyetem. Így az onnan továbbtanulni vágyóknak meg kell oldani a koleszt (ha jut, ha nem az albérletet) és a kajálást is pluszban. Az ingázás is nyilván plusz pénzbe kerül, de a magyar tömegközlekedési viszonyokat ismerve ez sok esetben megoldhatatlan. Becslések szerint ez alsó hangon egy havi 50-es plusz költség.

De ne csak, az egyetemi világra gondoljunk. A falvakban nem csak egyetem nincsen, hanem középiskola sem... Ha valaki OKJ-t szeretne tanulni, annak is irány a város. Az iskolai végzettség hiánya, milyen versenyhátrányt eredményez, azt gondolom nem kell ecsetelnem?

Persze, más mutatókra is kihat ez. Nyilván nem véletlen, hogy olyan sok középiskolás gondolja, azt hogy külföldön fog élni. Az is logikus, hogy későbbre tolódhat a munkába állás, de ami biztos tolódik az az első gyermek vállalás.

Az EU átlag érti ezt, hogy a jövő a versenyképes fiatalok és rájuk kell építeni. Legalább is a statisztikák ezt mutatják.

A problémát kezelni kell. De nyilván nem lehet csak a szociális hálón keresztül ezt megtenni. A családok feltőkésítésével, magyarul az MSZP által javasolt fizetésemelés is javíthatná ezt a helyzetet.

De az biztos, hogy olyan megoldás nincsen, amit a Fidesz tesz, hogy szűkíti a szociális kiadásokat, de a fizetések nem emelkednek, sőt bizonyos szempontból még el is inflálódnak...

 

Ha tetszett az írásunk kövess minket Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://societas.blog.hu/api/trackback/id/tr148099930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

monddazigazatmar 2015.11.23. 10:24:21

Helyes! Főiskkolát minden zsákfaluba! Aztán majd az mszp valahogy ráveszi a 4 általánost végzetteket, hogy be is járjanak.

Mellesleg átjönni Romániából pont akkora sokk mint 20 éve volt nyugatra menni- én nem tudom, hogy kik és mit hazudnak a statisztikákban, de aki ezt elhiszi, az menjen és nézzen körül arra. Szlovákia dettó. Nem húzott az el semerre.

Kampfer 2015.11.23. 10:47:04

Helyes, nagyszerű! Tehát akkor a megoldás...? Felteszem minden oktatáspolitikust a kukába, teljes hatalomváltás és azonnali ballib kormányt a következő száz évre, különben végünk van, mint a botnak!
És azonnal hilleristvánt a miniszteri székbe, mert különben... Jah, bocsi, őt már nem lehet, nem nácizta le a kerítést! A szemét...! Akkor nincs más, marad a 'magyar'bálint... Akkor aztán lesz majd oktatás, pénz, paripa és sóletkonzerv! És akkor majd két év alatt itt lesz a tuti kánaán, minden fiatal zseni ide akar jönni és a fizetések is mennek az égbe, mint a fletó és a libajnai idején! Pfff...! És akkor majd minden statisztika úgy fog féyleni, mint a fényességes salamon tökei!
Na elmehettek ti is a...!
Ettől még az oktatáspolitikusaink tényleg elhúzhatnának a retkes qrvaanyjukba, hasonlóan az 'arányos' adórendszerünkhöz!
Kamp.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2015.11.23. 11:17:52

"A falvakban nem csak egyetem nincsen"

Ejj be rossz. Nincs a falvakban egyetem? Na de hogy még középiskola sem? Ez már tényleg Ázsia.

"A problémát kezelni kell. De nyilván nem lehet csak a szociális hálón keresztül ezt megtenni. A családok feltőkésítésével, magyarul az MSZP által javasolt fizetésemelés is javíthatná ezt a helyzetet."

" az MSZP által javasolt fizetésemelés "

Nahát milyen nagy szerencse, hogy az okos elvtársak megint megmundták a tutit. Csak pénz kell ide. Nem kell itt szarakodni kollégiumokkal, bentlakásos szakiskolákkal, felzárkóztató programokkal.

Egyszerűen csak osszunk szét egy nagy valag pénzt, amiből úgy is olyan sok van és minden megoldódik.

Ha szegény az ország, akkor szét kell osztani sok sok pénzt és gazdag lesz. A betyárját, micsoda nagy gazdaságtudósok ülnek az MSzP soraiban. Én nem is értem, hogy ennyi lángelmével hogy lehettünk 2002 és 2010 között regionális élmezőnyből sereghajtóvá.

2015.11.23. 11:28:31

Nyugat-Szlovakia elhuzott, Kelet-Szlovakia, es a magyarlakta deli resz az elegge lemaradt.
Romaniaban vannak gyorsan feljodo reszek, ahol viszont mar munkaerohiany van, mert minden epkezlab ember az EU nyugati feleben dolgozik mar, ezert kevesebb otthon a szegeny, aki megjelenik a statisztikakban. Komplett roman telepulesek vannak mar Olaszorszagban, Spanyolorszagban, Portugaliaban, ezek a kivandorlok javitjak a roman statisztikakat.
A fejlodo romaniai regiokban olyan draga lett az ingatlan, hogy helyiek mar nem is tudnak vasarolni. Pozsony detto, elszalltak az arak. Azert Kelet-Szlovakiaban brutalis a lemaradas. Romanianak is a nagy resze, a videk, az fos, kozben Bukarestben tolonganak a multik.

Romaniaban, Szlovakiaban a fiatalok sokkal hamarabb belattak, hogy nincs ertelme a csodara varni irany London, Munchen. Romaniaban mar kitort volna az ehseglazadas, ha nem lenne lehetoseguk nyugaton dolgozni. Szlovakiabol is rengeteg szegeny tavozott mar, javitjak a statisztikat. A magyarok kesobb mozdultak es kisebb aranyban is mentek nyugatra.

2015.11.23. 11:31:24

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: ez egy MSZP blog, ez az a part, ahol Kunhalmi Agnes a fo oktataspolitikai megmondoember
süti beállítások módosítása