gyare.png

 

 

 

 societas_hu.png


Ezért nem lehet ma Magyarországon népszavazást tartani

Mielőtt a címben foglalt véleményemet részletesen kifejtem fontosnak gondolom megválaszolni azt a kérdést, hogy mi is az a népszavazás?

A választó polgárok akaratának közvetlen érvényesülése, a közhatalom önkényével szemben betölti a fékek és az ellensúlyok legjelentősebb szerepét- definiálta Körösényi András. Ezt azért fontos tisztázni, hogy tudjuk mi is az amit gyakorlatilag nem lehet ma Magyarországon.

lead_370.jpg

Svájcot szokták a népszavazások országának mondani, de a legtöbb országban vannak olyan kérdések melyekben illik népszavazást tartani. Ilyen egy új alkotmány pl. Természetesen nálunk nem volt erről sem ilyen döntési lehetőség.Az állampolgári kezdeményezésre indult népszavazások általánosan egy nagy nemzeti ügy, vagy az emberek hétköznapjait lényegesen befolyásoló kérdésekben érdemes kezdeményezni.

Jogilag természetesen lehet Magyarországon népszavazást elérni. Látszólag egyszerű is. De más az elmélet, meg más a gyakorlat.

A Magyar Népköztársaságban is alkotmányban biztosított jog volt az egyesülési jog. De arról épp a Fidesz-fiúk tudnának sokat mesélni, hogy ezzel joggal, hogy lehetett élni, vagy épp nem élni? Milyen adminisztratív akadályokat gördített eléjük az államhatalom, amikor megpróbáltak ezzel élni.  

Tehát, nem elég egy jog ha azzal gyakorlatban nem lehet mit kezdeni, mert olyan mértékű az adminisztratív és bürokratikus akadály, vagy az intézmények pártkötödéssel bírnak.

Persze, Manci néni Keresztbebőfalváról kezdeményezhet népszavazást. Az államhatalmi szervek át is engednék, mert pontosan tudják, hogy a legdurvább adminisztratív szűrőn a 200 ezer aláírás összegyűjtésén nem tudna megfelelni.

Szerintem szükséges ez a 200 ezres szűrő, bár annak ellenére mondom ezt, hogy tudom, hogy csupán pár szervezetnek van olyan hálózata, amelyik a valóságban is képes ezt a mennyiséget összegyűjteni, Manci néni nem az.

Ilyen szervezet egész biztos az MSZP. Így, ha az MSZP kezdeményez egy falsúlyos kérdésben népszavazást, akkor jönnek az egyéb adminisztratív trükközések.  (Ki érkezett előbb? Lent pecsételt, fent pecsételt? Aláírta, nem írta alá? stb.)

Persze, ha az MSZP az Orgonabokrok permetezéséről szóló törvényről szeretne népszavazást tartani, akkor egész biztos nem lenne adminisztratív akadály, hanem arról tudna tartani. Pont úgy, mint a Magyar Népköztársaságban, hogy horgász egyesület lehet ugyanazon törvények alapján, de ellenzéki társadalmi szervezet valahogy soha nem tud törvényesen megalakulni...

Magyarul, a véleményem szerint a népszavazás tartása Ma Magyarországon azon múlik, hogy a hatalom gyakorlók megengedik-e. Nyilván számukra kényes kérdésben nem engedik meg. (egy olyan szervezetnek, lásd MSZP, amelyik képes is 200 ezer aláírást összeszedni).

Így már érthető, hogy hogy nem tudja az MSZP a vasárnapi zárva tartásról szóló kezdeményezést átvinni. Vagy a termő föld eladásokról. Ezek kényes kérdések. De egy kamarai tagságról, simán tudtak volna népszavazni az emberek. (ami, azért nem olyan kényes kérdés)

Persze az Olimpiáról sem lehet népszavazni. De az más. Egy picit érdemes az úgynevezett helyi népszavazások nem tarthatóságáról is beszélni. A legtöbb nagyvárosban vagy kerületben igazából lehetetlen népszavazást tartani. Egy helyi rendeletekben szabályozott itt az aláírás számok mennyisége.  Egy átlagos fővárosi kerületben ez több mint 10 ezer aláírást jelent. Egy önkormányzati választáson egy polgármester 50%-os győzelemmel kap kb 8 ezer szavazatot. Tehát több aláírás kell egy helyi népszavazáshoz, mint amennyi szavazattal le lehet váltani egy polgármestert.

Ezt a brutális adminisztratív szűrőt lehetetlen megugrani, így helyi népszavazást meg ezért nem lehet tartani...

Összességében, azt tisztázzuk nem az MSZP-vel babrálnak ki, hogy nem lehet népszavazni, hanem a ---Körösényi -definíció alapján- a Te egyik jogod van korlátozva: nem mondhatod el a hatalomnak a véleményed számára kellemetlen kérdésekben.

Érdemesen azon gondolkozni -mi a Societasban is ezt tesszük- hogy ezen a tarthatatlan helyzeten, hogy lehet úgy változtatni, hogy a népszavazási joggal ismét lehessen élni és ne mindenkori hatalom döntsön arról, hogy milyen kérdésekben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://societas.blog.hu/api/trackback/id/tr158133744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egysmás 2015.12.03. 04:24:43

Nyugi, ha sikerülne is megtartatni, van egy érvényességi küszöb is, amibe az újmagyarok is beleszámítanak.

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2015.12.03. 07:12:48

Kiskoromban, az MSZMP uralta Magyarországon nem gondoltam a fenti írásban kifejtett, adminisztratív akadályokból fakadó nehézségeken, de ösztönösen érezhettem, hogy valami nincs rendben. Ha valakit nagyon meg akartam sérteni, akkor nem a szokásos jelzőket akasztottam rá, mint köcsög, kretén, ostoba stb., hanem a "te adminisztrátor" hangzott el szitkozódásként.
Ma már úgy gondolom, hogy a "Józsi! Hozd vissza a fogómat, mert pofán váglak" megközelítése egy probléma lehetséges megoldásának szintén ösztönösen alakul ki, mert egy udvariaskodó, finomkodó nyelvi szerkezet nem adná vissza híven a fenyegetést, az erő alkalmazásának szándékát. Márpedig a szükséges mértékű nyers erő nélkül, óvatoskodva, népszavazgatva, a törvényzsonglőrök által elénk tett akadályokat csak úgy lehet megugrani, ha ők is ezt akarják.

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2015.12.03. 07:30:33

Van, aki a lábával szavaz, mint a Szent Imre Kórház aneszteziológusai vagy az a több százezer magyar, aki elhagyta az országot. Nincs mindenkiben akkora kalandvágy, hogy így szavazzon. Aki szívesebben maradna helyben, és ezért el kell szenvednie, hogy itt nem engedik népszavazni, az a lába helyett szavazhatna éppen az adójával is. Nem fizeti be. Ez is egy adminisztratív trükk.

♔bаtyu♔ 2015.12.03. 08:44:42

"Tehát több aláírás kell egy helyi népszavazáshoz, mint amennyi szavazattal le lehet váltani egy polgármestert."

Ami nagyon helyes, mert a kellemetlen döntéseket is meg kell hozni. A valódi megmérettetés 4 évente van.

Érdekes, az MSZP pld. a bevándorlás ügyében nem kívánt népszavazással élni, pedig ez jóval fontosabb, mint pld. a hétvégi boltbezárás. (Orbánnak volt annyi esze, hogy erről megkérdezték a népet).

Egyébként ezért is hiteltelen az MSZP népszavazás ügyben (is).
süti beállítások módosítása