gyare.png

 

 

 

 societas_hu.png


Adóhivatal vs. mikulás: az adórendszer csődje?

A hír a következő. egy srác mikulás napján beöltözött mikulásnak elment egy családhoz, akik NAV ellenőrök voltak és mivel nem volt vállalkozói engedélye és nem adott számlát ezért megbüntették 200 ezer hufra.

alkalmi-munkavallaloi-konyv.jpg

.
Kettő dolgot szeretnék leszögezni: egy nem vagyok benne biztos, hogy nem kamu a történet, hiába a TV2 hozta, de a NAV már annyi ilyen kis üggyel foglalkozott, hogy el tudom hinni, sajnos. A másik nem vagyok adószakértő. A magyar adórendszer bonyolult, évről évre változik és egyre több bürokratikus aktus van benne.


No, de miért nem vagyok benne biztos, hogy a story nem kamu-e?


Először is bizonyos mértékig és bizonyos önálló tevékenységeket lehet vállalkozói engedély nélkül folytatni. A vállalkozói engedély kiváltásának az egyik legfontosabb kötelezettsége a rendszeres gazdasági haszonszerzés. A mikuláskoskodás az nagyon könnyen bizonyítható, hogy nem rendszeres.


Tehát, lehet önálló tevékenységet folytatni egyéni vállalkozói igazolvány nélkül is. De nem rugalmas a történet és be kell jelenteni. Ennek a részleteit itt írja le a NAV. ezen tájékoztatót elolvasva én úgy értelmezem, hogy nem kell adószámot igényelni a mikáláskoskodásra, tehát nem kell bejelenteni... Mondjuk erről az adó szakértők is vitatkoznak. De, ha nincs bejelentve, akkor  SZJA-nal  ezt szerintem be lehet vallani, de nem értek hozzá.


No, de miért gondolom, hogy a story nem kamu?


Mert a NAV képes volt rászállni a vaterásokra is. És két szék eladásáért 100 ezerre bírságolni.


Ez a magyar adórendszer csődje.


Egyszerűen van egy csomó olyan apróbb vállalkozási lehetőség, ami havi pár ezer forint hasznot hoz. De nyilván nem annyit, hogy megérje rá vállalkozói engedélyt kiváltani. Megérje T101 meg az ég tudja milyen kiadványokat kitölteni. Könyvelést vezetni, szerződést írni, számlát, külön bevallást, pecsétet, ksh-t meg az anyám kínját is értesíteni 5000 Ft-ért, amelyből szeretnék az államnak leadózni, ha tetszik fizetni 1000 forintot.


Így kettő dolog történhet


a.) így gaz adócsaló leszek és megcsinálom a tevékenységet, mert más értelmes választásom nincsen.
b.) nem csinálom meg a tevékenységet és nem lesz 5000 forintom, és nem pörgeti ez sem a gazdaságot.


Tehát ez nem életszerű és nem is elvárható. Aránytalan adminisztratív terhet ró az állampolgárokra. A helyzet az államnak sem érdeke, mert  szerintem sokan azt mondanák, ha nem lenne ennyire bürokratikus a dolog, hogy befizetem azt az 1000-t kit érdekel?

És az államnak ebből is lenne egy kis plusz bevétele, és nyilván minimális mértékben, de ez is pörgetné a gazdaságot. Olyan egyszerűen meg lehetne ezt oldani SZJA bevallásnál.


Persze, csendben jegyzem meg, hogy az MSZP kormány idején erre a helyzetre is volt egy megoldás. Talán emlékeztek  a kékkönyvre. Az ilyen alkalmi munkavégzést el lehetett abban rendezni egy adóbélyeg beragasztásával. Természetesen, ennél is lehetne egyszerűbb megoldás. De a Fidesz a kékkönyvet inkább eltörölte és nem csinált helyette semmit...

Szerintem érdemes végig gondolni, hogy ha már, a fideszes rokonoknak egyszerűbb lett NAV-ozni, lehet, hogy az ilyen kis összegű szolgáltatásból vagy eladásból származó bevételek leadózását is célszerű lenne egyszerűsíteni.


Egy sor az adóbevalláson: Nem rendszeres, vagy nem nagy összegű vállalkozói tevékenység, beiksz, beírod, hogy 5000 Ft 2015-ben és a 16 %-át elküldöd a NAV-nak. Vagy ez túl egyszerű lenne?

 

Ha tetszett az írásunk kövess minket Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://societas.blog.hu/api/trackback/id/tr538145728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zdanee 2015.12.07. 20:17:42

Padlásig lennének a haverok a kék kiskönyvekkel, amikben egyenként 25 millió Ft-ot számolnak el 2500 Ft-onként. A fenének van ideje ilyesmire, inkább ne legyen! A fidesznél a saját kertjükön túl nem látnak, minden szabály és törvény testhez van szabva, mint az öltöny. Nekik legyen kényelmes, ne neked. Ha meg nem tartod be, majd helyrepofoz a NAV. Ennyike.

balközép 2015.12.07. 20:52:30

@zdanee: Nem lehetett 25 milliót elszámolni. Nem emlékszem rá, azt hiszem napi 3000 forint volt a max

micsoda? 2015.12.07. 21:06:32

Ha igaz, elég gusztustalan a gyerekek mikulás örömét elrontani, miközben mikulásgyár, meg mit tudom én mennyiféle adomány gyűjtés folyik a gyermekek örömére.
Gondolom a gyerekek fülébe is eljutott a" kirótt ajándék" híre. Ami nagyon aránytalan, ha azt az 1 milliót nézem amit a húsos cég kapott.

Proud Mary 2015.12.07. 21:11:01

remélem az adócsalópártolók hömbölögnek a leghangosabban a szar szolgáltatások miatt

we dont want arabs here..So what 2015.12.07. 21:15:07

Csak szólok...a én tudok adót fizetni a jövedelmem után akkor a geci haszonleső, a társadalmat hátba szúró faszfej mikulás is tud. Ez a történet kedves gyenge elméjű liberális seggfejek arról szól hogy adózni MINDENKINEK kell.

GQ 2015.12.07. 21:24:27

@we dont want arabs here..So what: hej, de jól megmondtad! aztaqrva! te ostoba gyökér faszkalap, a kibaszott fidesz-es barátaid háza táján nézz szét. és ugye, ha nem adnak blokkot vagy számlát, minden alkalommal követeled ügybuzgón?! istentelen nagy barom vagy te, baszd meg

wolves84lb 2015.12.07. 21:52:42

@we dont want arabs here..So what: nem fizetsz te semmit, te fidesztroll...menj a k anyádba :)
Vagy tudod mit, kérd el andygeciputtonyvajnától...pl...az nem zavar, te szarházi fasz, hogy ő nem adózik? Az nem, ugye, te fasz?

Arcade Macho 2015.12.07. 23:58:03

vannak egyesek akik nem kepesek eldonteni hogy befizessek-e a hadisarcot, hiszen azonnal vonjak toluk!
ne feledjuk, 100 + AFAbol ha harom gyereke van az embernek akkor is elmeletileg maksz 63e jut, azaz cca a FELE a kifizetett penznek

az adohatosag az tegye csak a dolgat

Arcade Macho 2015.12.08. 00:02:18

esszerusiteni valo igaz lehetne...
szerintem egy igen jo megoldas lehetne, ha pl. atutalasos fizetes lenne, es akkor be kellene irni hogy NAV-adoszam a kozlemenybe... es akkor azt utolag letagadni se lehetne

Arcade Macho 2015.12.08. 00:16:05

@we dont want arabs here..So what: " Ez a történet kedves gyenge elméjű liberális seggfejek arról szól hogy adózni MINDENKINEK kell."

Zavart érzek az erőben!!!
"In this world nothing can be said to be certain, except death and taxes.
Benjamin Franklin"

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2015.12.08. 02:02:44

"A másik nem vagyok adószakértő."

A harmadik: nem tudsz magyarul.

macihagyma 2015.12.08. 05:32:26

@we dont want arabs here..So what: Mondd el a fityiszes haverjaidnak is te agyhalott. Írjak neveket is?

val 2015.12.08. 06:40:10

“Már a Télapókra is rászállt a NAV.”

“Szélesebb körben Télapó magyarországi elterjedése az 1950-es évekre tehető. A Szovjet import Télapó (Gyed Moroz), illetve a már korábban is talán létező kifejezés kizárólagossá tétele a Rákosi-korszakban történt meg Magyarországon. 1949-ben még "Mikulás-vásár"-ról írt a kommunista párt lapja, a Szabad Nép, de aztán jött az 1950-es december 5.

„ "Télapó"-ünnepélyt rendeznek "december 5-én az óvodákban és az általános iskolákban. Az ünnepi műsorszámokban a Szülői Munkaközösség tagjai és az általános iskolák felsőtagozatú növendékei szerepelnek. A Szülői Munkaközösség tagjai a műsor után, megajándékozzák a gyermekeket.”

sedi 2015.12.08. 07:22:34

@GQ: Szia büdöskomcsi!
Ha már itt tartunk, akkor lehetne vizsgálni a Gyurcsány 30 milláért, adómentesen (Fittelina Kft.) épült medencéjét, ami 60nm területű. Nagyobb mint a lakásom.

index.hu/belfold/gyuszoda0509/
Családi célra épült a Gyurcsány-uszoda?

ich bin syrisch 2015.12.08. 07:34:33

A magyar adórendszer egyszerre túlbonyolított és merev, a magyar adóhatóság szakmailag gyenge, csak az állami kényszer máza tartja össze. Kb. a magyar egészségüggyel lehet párhuzamot vonni az adóztatás terén.

Egyrészt az alkalmi, piti bevételek adóztatása hülyeség, mert nyilván csak az lesz pár ezerért Mikulás, akinek anyagi gondjai vannak, másrészt a Mikulást ilyen módon lefülelni, a szankciót adminisztrálni (jegyzőkönyv, határozathozatal, stb.) annyiba kerül, hogy az Államnak nem marad rajta semmi.
Ezek azok az "ügyek", amivel a NAV-nak és az adószabályozásnak nem kellene foglalkozni.

Tudomásul kellene venni, hogy egy napig van néhány fizetett Mikulás, Makkoshotykán a munkanélküli Józsi egy liter borért, meg 1000 forintért felássa Mari néne kertjét, a haverok kalákában építkeznek és szüretkor elmennek az emberek egymásnak segíteni és olykor közéjük keveredik néhány feketemunkás napszámos, meg a Haller piacon is feketén árulja a vak ember a saját faragású fakanalat.
Ezek a bevételek sem maradnak adózatlanok, hiszen a fogyasztás területén megjelennek áfa formájában, továbbá ha ez a bevétel megakadályozza a csődöt, vagy a megélhetési bűnözést, akkor tiszta haszon az Államnak. Kalákában megépülhet az a lakás, amibe a szájbabaszott FiDESZ-KDNP gyereket akar csináltatni, mert ugye "fogyik a magyar".
TEHÁT EZ AZ ÉLET RENDJE, NEM PEDIG ADÓTÉNYÁLLÁS.
Nem ezek basztatásától lesz rend és adózási fegyelem.

A NAV azért ezeket basztatja, mert sajnos a munkatársai csak erre képesek szakmailag.

A költségvetés szempontjából meghatározó gazdálkodók tevékenységét a NAV nem tudja megfelelően ellenőrizni, mert a hozzáértő munkatárs eleve kevés volt, azokat is elüldözték már.
A NAV munkatársai hivatalnokok, néhány kivételtől eltekintve sosem dolgoztak a versenyszférában. A NAV munkatársai papírokból ellenőriznek, mindig évekkel a múltban járnak, egyáltalán nem ismerik az ellenőrzött gazdálkodó tevékenységét, ezért kínjukban minden szarba belekötnek, erőltetett, idióta megállapításokat tesznek, miközben nem ismerik fel az adókikerülés lehetőségeit.

Az idióta jogalkotó pedig nem pénzforgalmi szemlélettel adóztat és annyira túlbonyolítja a szabályozást, hogy a NAV-on belül is súlyos problémákat okoz a szabályok értelmezése, erre külön szervezetet kellett létrehozni, a bíróságok is ellentétes döntéseket hoznak, amit jogegységi döntésekkel ütnek helyre.

Pedig az adóztatásnak egyszerűnek, világosnak, logikusnak és gyorsnak kell lennie, mert ezen a területen szinte mindenki JOGALKALMAZÓ.

ich bin syrisch 2015.12.08. 07:44:56

@we dont want arabs here..So what:
Nem. Ez a történet arról szól, hogy idióta módon történik az adóztatás, hiszen az ilyen csip-csup bevételeket az adóév végén összesítve is be lehetne vallani az SZJA-val, másrészt az alkalmi jövedelmekre biztosítani kellene egy adómentes határt, amin belül az Állam lemond a sarcolásról.
Ha a multi kaphat adókedvezményt, akkor a Mikulás mért ne kaphatna?

Phteven 2015.12.08. 07:52:29

Úgy hallottam, a szarmányunk sikersztorija folytatódik, újabb 52 embert sikerült hazavinniük Magyarországra. Így még több adót tudnak majd átcsoportosítani a saját zsebükbe. A magyar reformok valóban működni látszanak.

vénkujon 2015.12.08. 08:34:37

@sedi: a családi célra épült stadion menőbb azért...ezért is jobb orbi, mint feri

Netuddki. 2015.12.08. 09:15:00

Függetlenül attól, hogy a hír fotosopp-e vagy nem, mindig az jut eszembe az ilyen NAV-os sztorikról, hogy a vidaildikót miért is tiltotta ki az USA? Gondolom az alkeszképű tállai utódja se jobb és ott folytatja ahol az ildikó abbahagyta. Miközben milliárdos tételek nem kerülnek befizetésre, fillérekért basztatják az állampolgárokat...

Arcade Macho 2015.12.08. 09:32:45

@ich bin syrisch: "Tudomásul kellene venni, hogy egy napig van néhány fizetett Mikulás, Makkoshotykán a munkanélküli Józsi egy liter borért, meg 1000 forintért felássa Mari néne kertjét, a haverok kalákában építkeznek és szüretkor elmennek az emberek egymásnak segíteni és olykor közéjük keveredik néhány feketemunkás napszámos, meg a Haller piacon is feketén árulja a vak ember a saját faragású fakanalat. "

tudomasul kell venni hogy az adobevetelbol vannak az utak, az ovodak az iskolak
jo poen kimaradni az ossznepi adofizetesbol de szerintem ma mar nem annyira trendy meg cool mint anno gyurcsi alatt

csak egy néző 2015.12.08. 10:15:51

@sedi:
" ami 60nm területű. Nagyobb mint a lakásom"
Mert egy lúzer fasz vagy.DDD
Szólj anyádéknak, hogy téged is segítsenek egy kicsit, elvégre keményen dolgoztak, vagy nem?

index.hu/belfold/2014/09/26/szijjarto_peter_kulugyminiszter_haz_belso_kepek/

csak egy néző 2015.12.08. 10:26:09

Még örülhet a Mikulás, hogy nem vagy 30 TEK-es rohanta le, fektette hasra és hátrabilincselt kézzel vonszolták volna a gyerekek szeme láttára a kék villogós Q7-esbe.
Amíg az emberek azt látják, hogy Rogán Tóni fél napos vizsgálat után, büszkén lobogtat egy cetlit, hogy ő nem adócsaló, amíg a gázszereló paraszt csak úgy talál egy miiliárdocskát, amiről megfeledkezett, amig elég magyarázat a milliók honnanvalóságáról a "családi és szülői" támogatás, magyarázatként, addig nem nagyon lehet a szemére vetni sem a Mikulásnak, sem a krampusznak.

okleveles naiv 2015.12.08. 10:31:36

Gyerekek, gyerekek, óvatosan ezzel a "mindenki adózzon" dumával... Még a végén valaki véletlenül le találja írni azt, hogy a képviselők is adózzanak az illetményükből és a SZÁMLA NÉLKÜLI költségtérítésükből, vagy azt, hogy kormányközeli cégeket is vizsgáljon a NAV, ne csak Télaput, aztán hopp, máris jön a rabosítás, fotózás, mi1más... Kell ez bárkinek is?
Ezen a pontyon rögtön el is határolódom magamtól és az irónomtól, nehogy azt higgyék, hogy 5leTEKet adok... :D

xGéza 2015.12.08. 11:00:30

a cikkek egy része azt írta, hogy a mikulás egyéni vállalkozó volt, mások meg éppen azt, hogy "még vállalkozói igazolványa sem volt". Szóval kicsit zavaros a történet.

Alapvetően többféle konstrukcióban lehet elképzelni a mikuláskodást:
- vállalkozóként
- magánszemélyként (adószámos magánszemélyként ugyan úgy számlát kell adni, de lehet, hogy tényleg adószám nélkül is működhet, de akkor is kell adni egy átvételi elismervényt)
- alkalmi munkavállalóként, egyszerűsített foglalkoztatás keretében. Érdekes lenne, ha a mikulás erre hivatkozna. Szóval hogy ő meg volt győződve róla, hogy a foglalkoztató bejelentette őt, és megfizette az 1000 Ft közterhet az egyszerűsített foglalkoztatásra.

Igazság szerint előre kellett volna a megrendelőnek rákérdezni, hogy milyen konstrukcióban fog működni a dolog. Hogy számlaképes-e a mikulás, vagy neki kell utána a közterhet megfizetnie.

metal · http://electric.blog.hu 2015.12.08. 12:10:03

@ich bin syrisch: Ez létezik. Adószámos magánszemélynek hívják. De kell róla számlát adni.

JFK-alapítótag 2015.12.08. 13:22:47

@xGéza: A FIDESZ 2010-ben a házimunkáról szóló törvénnyel legalizálta a cselédséget. Ez a magánemberek közötti jogviszonyról szól, adórendszeren kivüli juttatásnak minősítve a munkabért, amit sem bevallani, sem nyílvántartani nem kell. Bejelentési kötelezettség a munkaadót terheli és alkalmanként, vagy folyamatos jogviszonyban - söfőr, kertész stb. - havonként 1000,- Ft illetéket kell fizetni.
A jobbágyságot a szociális szövetkezetekről szóló trv hozta ell, miszerint a szociális szövetkezeti tagi jogviszonyban foglalkoztatás nem tartozik a munkatörvénykönyve alá, egyttlen hatóság sem ellenőrizheti, nem kell betartani a összes MT-ben előírt szabályt a pihenőidőtől kezdve az védőitalig stb.
A FIDESZ jobban teljesit!

xGéza 2015.12.08. 14:09:05

@JFK-alapítótag: nem a házimunkáról szóló törvényről beszélek, az havi 100 Ft regisztrációs díjjal működik. De ott fel vannak sorolva a tevékenységek, a mikuláskodás szerintem egyikbe se fér bele. Amire én gondoltam, az az egyszerűsített foglalkoztatás. Itt napi közteher van, nem havi.

A munkáltató által fizetendő közteher mértékea munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként:
- mezőgazdasági idénymunka esetén 500 forint,
- turisztikai idénymunka esetén 500 forint,
- alkalmi munka esetén 1 000 forint,
- filmipari statiszta alkalmi munkája esetén 3000 forint.

A mikuláskodást simán tekinthetjük alkalmi munkának. Ugyanakkor közben látom, hogy ez viszont csak egy igen szerény összeghatárig (minimálbér munkanapokra átszámított összege) alkalmazható. Ez 5430 Ft jelenleg, míg állítólag a mikulások szokásos gázsija 15-20.000 Ft címenként.

JFK-alapítótag 2015.12.08. 15:05:33

@xGéza: nem 100 Ft, hanem alkalmanként, vagy havonként 1000,- Ft a regisztrációs díj.

Az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatás hatálya a természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszonyra terjed ki.

Az ideillő nevesített kategória: "... gyermekek felügyelete, házi tanítása, ...".
Remélem a gyerekfelügyelet egyértelmű, nem kell magyaráznom.
A házi tanitás meg élményalapú nevelési eszköz, amihez a szülők szolgáltattak adatokat, határozták meg a nevelési célt.

2010. évi XC. törvény

Arcade Macho 2015.12.09. 01:14:41

@xGéza: @JFK-alapítótag: na ne vicceskedjunk mar
a NAV jogerosen elkapta es jol alapakolt, na most ne probaljuk mar bebizonyitani hogy 2 perc guglizassal ratalaltok olyan jolly joker torvenyre amivel a NAVot be lehet szopatni

JFK-alapítótag 2015.12.09. 08:38:45

@Arcade Macho: Mi a JogFosztottak Klubjában tanítjuk, hogyan kell előnyt kovácsolni többek közt a cseléd és a jobbágy törvényekből.
Ebben az esetben a 2010. évi XC. saláta törvény alkalmazásárol volna szó, aminak az elején definiálták az "adórendszeren kívüli jövedelem" fogalmát. Ez magánemberek közötti foglalkoztatásról szól, ahol adózott jövedelmedből fizeted a neked munkát végzőt. Az indok az volt hogy a adózott jövedelmet ne adóztassák meg kétszer.
Ezt a lehetőséget a cselédmunkán kívűl még tapasztalatunk szerint két réteg tudja kihasználni:
1. A közmunkára kötelezett: aki nem akar közmunkára menni havi 1000,- Ft ellenébe mentesülhet, mert a házimunkát végzőket nem lehet közmunkára kötelezni.
2. A vagyonosodási vizsgálattól félők: ha a vagyonosodási vizsgálaton a házimunkából szerzett jövedelemre hivatkozol, és valóban van utána fizetve regisztrációs díj, akkor a vizsgálatot eredmenytelenül kell lezárni, hiszen sem bevallani, sem nyílvántartani nem kell ezt a tipusú jövedelmet.
Ezeket az információkat nem hiszem, hogy 2 perc guglizással megtalálod, mi évek alatt az életből tanultuk el.

Arcade Macho 2015.12.09. 18:34:50

@JFK-alapítótag: szerintem mas ligaban focizik aki ezt ki tudna jatszani, lasd Simicska: "állampolgári alapjog hülyének lenni"
süti beállítások módosítása